Győrben és Mosonmagyaróváron
1994 óta megbízható partner!

A sikeres nyelvvizsga titkai 3.

Aktuális téma: A vizsga. Ebben a fejezetben többek között választ kaphatsz arra, hogy mely dolgokra kell nagyon odafigyelned vizsga közben, valamint ha izgulós típus vagy ötleteket meríthetsz, hogyan tudsz megnyugodni, és ezáltal jobban vizsgázni.

  1. Kezdd a legfontosabbal! De tényleg!

    Kiváló teljesítmény, 96%-os nyelvvizsga! Kár, hogy nem azonosítható ki írta …

    Név,azonosító szám…Ej, ráérünk arra még! Inkább nézzük meg gyorsan milyen feladatokat adtak. Hú ez jó, ezt tudom, gyorsan ki is töltöm. Ezt is. Ez is megy, yess! Micsoda, már csak ennyi idő van? Nem baj, gyerünk, meglesz! -Felügyelő: „1 perc múlva mindenki tegye le a tollat!”-  Ezt még gyorsan befejezem, már csak két mondat…GONG! Na ez az a pont, amikor nem azzal fogsz foglalkozni, hogy szépen olvashatóan, gyöngy betűkkel ráírd a nevedet és az azonosítódat a vizsgádra, úgyhogy javaslom, hogy tedd meg az elején! Nem kell mondanom, hogy milyen gondokat okozhat, ha ezek az alapvető adatok lemaradnak…Persze ha a vizsgáztató figyelmes, mielőtt beszedné, szól Neked, hogy lemaradt, na de érdemes ezt másra bízni, ha vizsga elején fél perc alatt magunk is megtehetjük?
  2. Most ezt magyarul kérdezzem meg vagy idegennyelven?

    Csókolom, nyitva van ám az ablak!  -  Ez az ami felejtős!

    Fontos, hogy mindig az adott idegen nyelven szóljunk a vizsgáztatókhoz és a felügyelőkhöz. Tehát eleve az adott idegen nyelven köszönj, és ha bármilyen gondod van pl. beszűrődő zaj, a listening hangereje, stb. nyugodtan, udvariasan, az adott idegennyelven szóljál a vizsgáztatóknak. Ha egy mondattal, vagy kéréssel segíthetsz magadon, hogy jobban tudjál vizsgázni, ne legyél bátortalan! Ha megfelelően szólsz még előnyre is szert tehetsz a többiekkel szemben.
  3. Ne ragadj le, pörögj!

    Mindjárt eszembe fog jutni…Áh pedig ezt tudtam… Hogyan is volt...? MICSODA? Már ennyi időőőő van?

    Ha valami nem jut eszedbe, vagy egyszerűen nem tudod a megoldást, ne gondolkozz rajta sokat, hagyd ki, csinálj meg mindent, amit tudsz, majd a végén térjél rá vissza. Ne veszítsd el az időérzékedet, éles helyzetben gyorsan pörögnek a percek!
  4. Légy körültekintő, és figyelj oda arra is amit a vizsgáztatók mondanak!

    Nem mondod, hogy annak a lapnak a másik oldalán is volt még feladat?

    Heh, marha gyors voltam , rajzolok is ide egy villámot erre a nagy üres helyre, amit itt hagytak a lap alján! Alapvető dolognak hangzik, de azért kihangsúlyoznám, hogy a vizsgalapokat mindig fordítsuk meg és nézzük meg, hogy van-e feladat, vagy kérdés a másik oldalán... Sokszor nagy üres hely van a lap alján, és esetleg azt gondolja az ember, hogy az adott lapon véget ért a feladatsor… A vizsgáztatók sokszor nagyon fontos dolgokra hívják fel a figyelmet, tényleg érdemes rá odafigyelni, hogy mit mondanak, nehogy lemaradjunk valamilyen friss információról, amiről előzőleg nem tájékozódhattunk.

  5. Hidegvér!

    Izgulós típus vagy? Pár dolog ami kicsit megnyugtathat…

    Próbáljunk nyugodtak maradni. Persze könnyű ezt mondani, ha valaki izgulós típus… Rajta segíthet, ha próbanyelvvizsgázik előtte, akár egy nyelviskolában ahol erre lehetőség van, akár otthon, ismerősök segítségével megteremtve a vizsgahangulatot. Gondoljunk bele, hogy nagy tragédia nem történhet, nyilván nem kellemes újra befizetni a vizsgaösszeget, de annyiszor mehetünk, ahányszor csak szeretnénk. Ha fontos Neked,hogy határidőre meglegyen a nyelvvizsga olyan időpontot válasszál, hogy utána legyen még egy vizsga lehetőség, ez egyrészt megnyugtató érzés, másrészt még egy esély természetesen.

Remélem sikerült néhány hasznos tanácsot meríteni a nyelvvizsgához, sok sikert kívánok!