Győrben és Mosonmagyaróváron
1994 óta megbízható partner!

A sikeres nyelvvizsga titkai 1.

"A sikeres nyelvvizsga titkai" cikksorozat részeit elolvasva, hasznos tanácsokkal és tippekkel gazdagodhatsz, így egy lépéssel közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy sikeres nyelvvizsgát tegyél.

Aktuális téma: A vizsga előtti, hosszabb felkészülési időszak

Ebben a fejezetben többek között választ kaphatsz arra, hogy melyik nyelvvizsgát érdemes választanod a sok közül, valamint megtudhatod, hogy melyik szótárral jársz legjobban a nyelvvizsgán.

  1. Fordítsd előnyödre a növekvő választékot!

    Honnan tudjam, hogy ennyi nyelvvizsga közül melyiket érdemes választanom?

    Napjainkban egy adott nyelvből ugyanazon szintnél is egyre több féle nyelvvizsga típus közül lehet választani. Érdemes mindegyik vizsgáról egy próba feladatsort / mintafeladatokat szerezni, végigcsinálni, és ez alapján eldönteni, melyiknek a felépítése, illetve feladat típusai fekszenek Neked a legjobban. 
  2. Pontos, megbízható információk a nyelvvizsgáról

    Beadni? Most? Dehát nekem a Józsi azt mondta, hogy ezt 1 órán keresztül lehet írni... 

    Nyilvánvalóan érdemes beszélni az ismerősökkel és barátokkal, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkeznek, ha ők már részt vettek az általad kiválasztott nyelvvizsgán. Jó tanácsokat érdemes is megfogadni tőlük, de az aktuális vizsgafeladatokról és időbeosztásról, melyik feladatra mennyi idő van, stb. mindig első kézből, személyesen az intézménynél, vagy a nyelvvizsga hivatalos honlapjáról tájékozódjál, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket. Fontos! Ha pl. 3 óra áll rendelkezésedre az írásbeli vizsgán, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy ezt az időt szabadon oszthatod be. Lehet, hogy pl. a levélírásra adnak 45 percet, majd utána beszedik, és később nem tudsz visszatérni rá…
  3. Tudd pontosan, hogy mire számíthatsz majd élesben!

    Nem gondoltam, volna hogy ezt a feladatot ilyen sokáig tart megoldani …

    Ha megvan a kiválasztott nyelvvizsga, javasolt a teljes nyelvvizsga próba feladatsort megoldani, a vizsga teljes hivatalos idejét rászánva, figyelve az időbeosztásra, hogy lássuk, melyik feladat mennyi időt vesz igénybe, és melyik az a feladat, amit még gyakorolnod kell, hogy időben végezzél vele.
  4. A megfelelő szótár kiválasztása

    Vigyem ezt a helyes kis picit, vagy cipeljem a nagy szótárat?

    Áh, ezt a böszme nagy dögöt nem cipelem, jó lesz ez a kis zsebszótár! Na ezt a szót megkeressük…hmm… hát ez pont nincs benne az 5 db „K” betűs szónál ami szerepel a szótárban, lehet mégis kellett volna a nagyszótár és az egynyelvű?
    Nézz utána, hogy a nyelvvizsgán milyen szótár használható, pontosan melyik feladathoz, mert sokat segíthet. A szótár a barátod. Kétnyelvű nagyszótárt mindenképpen vigyél ha megengedett. Ha a szabályzat engedi, az egynyelvű szótárnak is hasznát veheted, mivel a definíciókon kívül tartalmaz nyelvtani szabályokat, minta leveleket, stb. Érdemes azzal a szótárral felkészülni, amit a nyelvvizsgán is használni fogunk. Ha nincs megfelelő szótárunk, időben szerezzük be!

Remélem sikerült néhány hasznos tanácsot meríteni a nyelvvizsgához, sok sikert kívánok!